Jakie suplementy w ciąży? Witaminy dla ciężarnych
Updated on Sierpień 7, 2023
Utworzono Październik 2, 2019
Updated on Sierpień 7, 2023
Utworzono Październik 2, 2019
Dostarczenie organizmowi niezbędnych składników budulcowych, energetycznych, witamin oraz mikroelementów to kluczowe zadanie każdej przyszłej mamy. Nawet najlepiej zbilansowana dieta może okazać się niewystarczająca. Na co należy zwrócić uwagę i jak bezpiecznie uzupełniać swoją dietę suplementami?
Kwas foliowy, występujący również pod takimi nazwami jak witamina B9, folian lub folacyna, jest najbardziej znanym i najczęściej spożywanym suplementem diety przez kobiety w ciąży. Według badań, aż ⅓ przyszłych mam cierpi na jego niedobór. Organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem lub w postaci suplementu diety.
Gdzie znajdziemy go najwięcej? W zielonych warzywach - szpinak, brokuły, szparagi, sałata włoska powinny znaleźć swoje miejsce na talerzu przyszłej mamy. Duże ilości tej witaminy znajdują się również w kalafiorze, owocach cytrusowych i wątróbce. Zalecana dawka spożywania kwasu foliowego to 0,4 mg / dobę. Jego niedobór może prowadzić do powstania wad ośrodkowego układu nerwowego oraz spowodować niedorozwój łożyska. Kobiety, które dostarczają swojemu organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, przed i w trakcie ciąży, zwiększają szansę na urodzenie zdrowego dziecka.
Żelazo, jako główny składnik hemoglobiny bierze czynny udział w procesie transportu tlenu z płuc do wszystkich tkanek oraz w usuwaniu dwutlenku węgla z organizmu. Jego zapotrzebowanie w trakcie ciąży wzrasta do 22 mg / dobę, ponieważ organizm kobiety produkuje wówczas zwiększoną ilość krwi. Część żelaza przenika również do łożyska i tkanek dziecka. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, która na skutek niedotlenienia może być przyczyną wcześniejszych porodów. Najwięcej żelaza znajduje się w chudej wołowinie, podrobach, roślinach strączkowych oraz żółtkach jaj. Badania pokazują, że dieta ciężarnych w Polsce pokrywa zapotrzebowanie na żelazo jedynie w 40% - 80%, dlatego zaleca się uzupełnianie niedoborów tego pierwiastka w II i III trymestrze ciąży.
Do witamin z grupy B zalicza się:
Są one odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawną przemianę materii. Ich niedobory są zauważalne u kobiet, które spożywają duże ilości słodyczy, kawy oraz czarnej herbaty. Witaminy z grupy B występują w łupinach zbóż, mleku, jajach, pełnych ziarnach zbóż itp. Podczas zbilansowanej diety zaleca się uzupełnienie witaminy B6 w ilości 2 mg / dobę. Pozostałe witaminy kobiety są w stanie dostarczyć organizmowi wraz z przyjmowanymi pokarmami.
Magnez to pierwiastek, który wpływa na układ krwiotwórczy, procesy krzepnięcia krwi oraz wspomaga tworzenie układu kostnego. W okresie ciąży i podczas karmienia piersią jego zapotrzebowanie gwałtownie wzrasta: płód potrzebuje około 8 mg / dobę, natomiast podczas laktacji wydalanie magnezu z mlekiem matki wynosi około 25 mg / dobę. Dostarczanie odpowiedniej ilości magnezu organizmowi jest możliwe dzięki spożywaniu diety bogatej w kaszę gryczaną, orzechy, ryby, sery i ciemne pieczywo.
Jeśli codzienne posiłki nie składają się z wyżej wymienionych składników, wskazana jest suplementacja. Okres prekoncepcyjny, ciąża i laktacja to czas wzmożonego zapotrzebowania na witaminy oraz składniki mineralne. Prawidłowe odżywianie połączone z odpowiednią suplementacją warunkuje prawidłowy przebieg ciąży i okres karmienia piersią. Należy pamiętać, że przyjmowanie dodatkowych preparatów powinno być skonsultowane z lekarzem i być wynikiem wcześniejszych badań.