O jakich witaminach i minerałach powinnaś pamiętać planując ciąże?
Updated on Sierpień 7, 2023
Utworzono Październik 2, 2019
Updated on Sierpień 7, 2023
Utworzono Październik 2, 2019
Planując powiększenie rodziny, przeanalizuj swój dotychczasowy tryb życia. Jeśli jest coś, nad czym powinnaś popracować – zrób to, aby jak najlepiej przygotować swój organizm do ciąży. Wskazana jest regularna aktywność fizyczna, dzięki czemu wzmocnisz mięśnie (szczególnie brzucha i kręgosłupa), poprawisz ogólną wydolność organizmu oraz kondycję skóry. Skontroluj także masę ciała – zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą utrudniać zajście w ciążę. Wyeliminuj wszelkie używki i postaw na zdrową zbilansowaną dietę. W jadłospisie przyszłej mamy nie może zabraknąć białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i mikroelementów. Wszystko to sprawi, że stworzysz swojemu dziecku właściwe warunki do rozwoju.
Niezbędne jest także wykonanie podstawowych badań kontrolnych, takich jak morfologia, dzięki której upewnisz się, czy nie cierpisz np. na niedokrwistość, cukrzycę albo czy nie masz problemów z tarczycą, co mogłoby stać się przyczyną komplikacji w ciąży. Jeśli wyniki będą złe, trzeba jak najszybciej (pod opieką lekarza) podjąć działania mające na celu ich poprawę. Zarówno Ty, jak i Twój partner powinniście również sprawdzić Wasze grupy krwi i czynniki Rh, aby wykluczyć ryzyko konfliktu serologicznego. Kolejną ważną kwestią jest wizyta u ginekologa, który oceni ogólny stan Twojego zdrowia i pobierze wymaz w celu wykonania cytologii. Przed zajściem w ciążę należy też udać się do stomatologa, by wyleczyć wszystkie zęby, które tego wymagają. Podczas ciąży problemy stomatologiczne mogą bowiem spowodować liczne komplikacje (w tym przedwczesny poród). Kobietom planującym ciążę zaleca się także wykonanie szczepień przeciwko grypie, ospie, różyczce, śwince oraz wirusowemu zapaleniu wątroby typu B – są to choroby, które w przypadku zakażenia ciężarnej mogą skutkować wadami rozwojowymi płodu, a nawet poronieniem.
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, której nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć – dostarczamy ją wraz z pożywieniem lub w postaci witaminowych preparatów. Przyjmowanie większej ilości kwasu foliowego przed ciążą jest niezwykle ważne dla jej prawidłowego przebiegu – zalecana przez lekarzy dzienna dawka to 0,4 mg, przynajmniej na dwa miesiące przed rozpoczęciem starań o dziecko. Kwas foliowy należy przyjmować aż do końca pierwszego trymestru ciąży. Dlaczego jest aż tak ważny? Jego niedobór sprzyja powstawaniu bardzo poważnych wad ośrodkowego układu nerwowego, takich jak rozszczep kręgosłupa. Cennym źródłem kwasu foliowego są ciemnozielone warzywa, m.in. brukselka, szpinak czy brokuły, a także natka pietruszki i papryka. Co poza kwasem foliowym? Jeśli wyniki badań będą właściwe, a lekarz nie zaleci suplementacji poszczególnych witamin, wystarczy, że zadbasz o to, by znalazły się one w Twoim codziennym menu.
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie organizmu przede wszystkim na wapń, żelazo, białko, cynk, jod, beta-karoten oraz witaminy A i C. Aby zapobiec ich niedoborom, pamiętaj o urozmaiconych posiłkach. Sięgaj po czerwone mięso, ryby, przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, pełnoziarniste produkty oraz świeże owoce i warzywa. Nie zapomnij także o witaminie E, nazywanej witaminą płodności, którą znajdziesz w orzechach laskowych, migdałach, olejach roślinnych, awokado czy żółtkach jaj.
Zadbaj o swoje ciało razem z naszymi kosmetykami dedykowanymi dla przyszłych mam!